Peculiarities of mycelium cultivation of mushrooms Plearotus ostreatus

  • O. M. Alekseenko Oles’ Gonchar Dnipropetrovsk National University
  • T. M Polishko Oles’ Gonchar Dnipropetrovsk National University
  • A. I. Vinnikov Oles’ Gonchar Dnipropetrovsk National University

Abstract

The direct comparative facts of different options of inoculum production of Plearotus ostreatus:classical, tissue, with the use of «grain», active and fermentative mycelium are presented. The advantages and shortcomings of each method have been shown, that gives the possibility of chosing the most optimum variant for already formed grow conditions. The methods of mycelium production on the grain substrate and also with the use of the active material demand considerable expenditure for the equipment and absolutely sterile conditions that is very difficult to achieve. The improved technological possibilities of mycelium production by a new fermentation way promotes rationalisation and profitability, that cause reduction of product price.

References

Бисько Н. А. Атлас возбудителей болезней и вредителей съедобных грибов при культивировании / Н. А. Бисько, В. Т. Билай. – Чернигов : Центр поддержки грибоводства, 2005. – 27 с.

Бисько Н. А. Выращивание съедобных грибов (рекомендации по выращиванию шампиньонов, вешенки) / Н. А. Бисько, В. Т. Билай, Н. Ю. Митропольская. – К. : Знание, 2000. – 42 с.

Бисько Н. А. Лекарственные грибы – для здоровья и красоты / Н. Ю. Митропольськая, Э. Ф. Соломко. – К.: Наукова думка, 2003. – 40 с.

Ботаника. Водоросли и грибы / И. Ю. Костиков, В. В. Джаган, Е. М. Демченко и др. – К. : Аристей, 2006. – С. 225–442.

Бухало А. С. Каталог колекції культур шапинкових грибів / А. С. Бухало, Н. Ю. Митропольська, О. Б. Михайлова. – К. : Славутич-Дельфін, 2006. – 36 с.

Бухало А. С. Культивирование съедобных и лекарственных грибов / А. С. Бухало, Н. А. Бисько, Э. Ф. Соломко. – К. : Урожай, 2004. – 128 с.

Вассер С. П. Флора грибов Украины. Базидиомицеты. Аманитальные грибы. – К. : Наукова думка, 1992. – 167 с.

Гарибова Л. В. Выращивание грибов. – К. : Вече, 2005. – 96 с.

Дудка І. О. Гриби природних зон Криму / І. О. Дудка, В. П. Гелюта, Ю. Я. Тихоненко. – К. : Фітосоціоцентр, 2004. – 454 с.

Ендофітна мікрофлора зерна пшениці та її взаємодія з фітопатогенними бактеріями / Р. І. Гвоздяк, Л. В. Кабашна, А. А. Пасічник, Е. А. Макарчук // Доповіді НАН України. – 2001. – № 1. – С. 173–177.

Карпов Ф. Ф. Выращиваем грибы на садовом участке. – М. : Фитон+, 2008. – 64 с.

Коваль Е. З. Флора грибів України. Зигоміцети. Ентомофторальні гриби / Е. З. Коваль, І. А. Дудка. – К.: Фітосоціоцентр, 2007. – 370 с.

Морозов А. И. Грибы: руководство по разведению. – Донецк : Сталкер, 2000. – 304 с.

Морозов А. И. Выращивание вешенки. – Донецк : Сталкер, 2001. – 48 с.

Морозов А. И. Разведение грибов. Мицелий / А. И. Морозов, А. А. Тимофеев. – М. : АСТ, 2001. – 43 с.

Морозов А. И. Лекарственные грибы. – Донецк : Сталкер, 2003. – 207 с.

Раптунович Е. С. Искусственное выращивание съедобных грибов / Е. С. Раптунович, И. И. Федоров. – Минск : Вышэйшая школа, 1994. – 206 с.

Сафрай А. И. Производство мицелия в России // Школа грибоводства. – 2000. – № 1. – С. 2–5.

Сафрай А. И. Производство мицелия в России // Школа грибоводства. – 2000. – № 3. – С. 20–24.

Сычев П. А. Экзофизиология высших грибов. – Донецк : Кассиопея, 2000. – 276 с.

Тишенков А. Д. Выращивание вешенки в агрокомбинате Пуща-Водица // Школа грибоводства. – 2003. – № 6. – С. 7–11.

Тишенков А. Д. Краткий обзор производства вешенки в России / Школа грибоводства. – 2003. – № 5. – С. 15–18.

A higher level phylogenetic classification of the fungi / D. S. Hibbett, J. H. Bischoff, M. Binder et al. // Mycological Research. – 2007. – Vol. 111, N 5. – P. 509–547. >>doi:10.1016/j.mycres.2007.03.004

Ainsworth and Bisbys Dictionary of the Fungi / P. M. Kirk, P. F. Cannon, J. C. David et al. – 9th ed. – Egham : CABI Bioscience, 2005. – 624 p.

Buchalo A. S. Catalogue of the Culture Collection of Mushrooms / A. S. Buchalo, N. Y. Mitropolskaya. – K. : Osnova, 2001. – 32 p.

Carlile M. J. The Fungi / M. J. Carlile, S. C. Watkinson, G. W. Gooday. – 2th ed. – New York : Acad. Press, 2001. – 588 p.

Deacon J. W. Fungal Biology. – 4th ed. – Edinburgh : Blackwell Publishing Ltd., 2006. – 380 p. >>doi:10.1002/9781118685068

Fungi of Ukraine. A Premilinary Checklist / T. V. Andrianova, I. O. Dudka, V. P. Hayova et al. – K. :Egham International Mycological Institute, 1996. – 361 p.

Introduction to Fungi / J. Webster, R. Weber. – 3rd ed. – Edinburgh : Cambridge University Press, 2007. – 863 p. >>doi:10.1017/CBO9780511809026

Minter D. W. Mycology in Ukraine / D. W. Minter, I. O. Dudka, T. V. Andrianova et al. – CD : PDMS Publishing, 2003. – 826 p.

The Deuteromycetes (Mitosporic Fungi): Classification and Generic Keys / E. Kiffer, M. Morelet. – New York : Science Publishers Inc, 2000. – 300 p.

The Mycota (A Comprehensive Treatise on Fungi as Experimental Systems for Dasis and Applied Research). – New York : Acad. Press, 2001. – Vol. 7, pavt A, B. – P. 258–365.

The new higher level classification of Eukaryotes with emphasis on the taxonomy of protests / S. M. Ald, A. B. Simpson et al. // J. Eukaryot. Microbiol. – 2005. – Vol. 52, N 5. – P. 399–451.

Wasser S. P. Shiitake (Lentinus edodes) // Encyclopedia of Dietary Supplemnts. – New York :Marcel Dekker, 2005. – P. 653–664. >>doi: 10.1201/b13959-66

Published
2010-03-18
How to Cite
Alekseenko, O. M., Polishko, T. M., & Vinnikov, A. I. (2010). Peculiarities of mycelium cultivation of mushrooms Plearotus ostreatus. Regulatory Mechanisms in Biosystems, 1(1), 9-15. https://doi.org/10.15421/021002